Mijn avontuur en reis

Begin 2017 veranderde mijn leven: Post Commotioneel Syndroom (Niet Aangeboren Hersenletsel). Mijn brein en lichaam bleken niet meer te werken zoals ik gewend was. Voor mij eenvoudige zaken waren opeens heel moeilijk en pijnlijk. Zo was een gesprek volgen in een groep onmogelijk geworden, terwijl ik daar juist van hield. Ik herkende mijzelf niet meer. Ik begreep niet wat er in mijn hoofd en met mijn lijf gebeurde. Dit voelde zo verdrietig en frustrerend. Het was ontzettend vermoeiend en vaak voelde ik me machteloos. Ik was niet in staat om uit te leggen wat er met mij aan de hand was. Daardoor was contact maken met een ander en mijn behoeften vervullen heel moeilijk. Ik voelde me niet gezien noch begrepen.

‚ÄčBlauwe plekken zitten vol prachtige kleuren 

Het zoeken naar hoe wel, ging met veel vallen. Steeds zocht ik naar wat mij kon helpen. Dat kwam via verschillende wegen en mensen. Dit waren inzichten en ervaringen die mij hielpen:

 • Bewust kiezen wat ik doe met de signalen die mijn systeem aangeeft. Systeem als in: emoties, gedachten, lijfelijke sensaties, taal en brein.

 • Mijzelf steeds de vragen stellen: Wat helpt mij? Waar word ik blij van? Wat geeft mij kracht en een sterk gevoel?

 • Het effect van verbinding maken met mezelf en anderen, door gevoelens en behoeften onder woorden te brengen van mezelf en van anderen.

 • Dat en hoe het brein geholpen kan worden in haar functioneren.

 • De invloed van de natuur op het herstel van het brein en lichaam.

 • Dat het brein en lichaam elkaar beïnvloeden en wat ik daarin kan doen.

Aan het roer gaan staan

Ik besloot onderweg dat ik duurzaam wilde herstellen. Op duurzame wijze voor mezelf zorgen, mild zijn voor mezelf en kiezen voor wat mij helpt: mijn kracht en empowerment. De verschillende delen heb ik in elkaar gevlochten en zet ik dagelijks in. Als ik verbinding wil met mezelf, een ander of de activiteit die ik ga doen, dan lees ik mijn systeem om waar te nemen wat er in mij gebeurt. Ik kies bewust wat ik met de signalen doe, hoe ik wil reageren en vanuit welke energie. Ik wil namelijk alles wat ik doe, doen vanuit energie, flow en plezier. Daarvoor zet ik mijn systeem in en verfijn waar nodig. Hierdoor voel ik mij sterk, energievol en ervaar ik plezier in wat ik doe. Dat voelt heerlijk, vrij, verbonden, rustig, krachtig en vol leven!

Mijn koers

In deze ervaringen werd  mijn missie helder: ik wil bijdragen aan duurzaam samen leven op en met deze aarde. Dat houdt in: hoe ga ik duurzaam om met mijzelf, hoe gaan we duurzaam om met elkaar en met de aarde. Voor mij bestaat dit uit:

 • Het samenbrengen van ons hele systeem: hersenen, fysieke lichaam, gedachten, taal, zintuigen en emoties. Hoe beter we dit samen brengen en kunnen lezen als een ‘dashboard’, hoe beter we verbinding met onszelf kunnen maken. Dan kunnen we het systeem inzetten voor:

  • het vervullen van onze behoefte

  • werken vanuit flow (het gevoel van ‘op stoom zijn’. De plek waar uitdaging, vaardigheid, concentratie, rust, energie en plezier samen komen.)

  • verbinding maken met een ander door te luisteren naar de emoties en behoeften achter de woorden.

 • Bewegen in de natuur. Bewegen en in de natuur zijn, helpen automatisch met concentreren, stress verminderen, rust en reflecteren. Dat heeft dus een positief effect op de hersenen en op hoe we ons voelen.


Wat je over mij wilt weten...

…is dat ik serieus en speels kan zijn. Lachen en scherp uit de hoek komen, worden in alle luchtigheid afgewisseld. Ik laat je lekker buiten  bewegen en ondertussen praktisch ervaren wat er met jou gebeurt. Conditie speelt geen rol. Ik leef heerlijk met mijn voeten in de modder en  hoofd in de wolken. Je zou mij kunnen vergelijken met een goede curry met rijst: pittig en verwarmend vanuit de kern met verrassende twist.Als je in mijn keuken zou kijken, dan zou je weten dat ik…

... de beste reden voor bakken vindt: gewoon omdat het kan

... blij wordt van kleine slingerende bospaadjes

... graag buiten ben

... meer dan 50 planten in huis heb, zonder groene vingers te hebben

... alleen aan een hardloopevenement mee doe, als ik voel dat ik het met een grijns kan uitlopen