Opladen in het bos

Gepubliceerd op 19 juli 2021 om 15:05

“Zo, alleen even door het bos lopen hielp echt, het gaf zoveel rust en energie. Nu snap ik wat jij bedoelde als je zei: het bos heeft me zo vaak gered.” aldus een vriend van mij. Hij zei dit, nadat hij in het bos was gaan lopen voor een halfuurtje in plaats van bij hem in de wijk. Hij gaf aan dat hij een rust en energie ervoer. Dat ervoer hij niet op die manier van wandelen in de wijk waar hij woont. De wijk waar hij loopt is behoorlijk groen en een watergebied. Toch merkte hij een verschil tussen de waterrijke wijk en het bos.

 

Hoe het bos mij redde? Wat er ook was, het bos was altijd oké en gaf mij iets wat ik elders op dat moment niet kon vinden. Het gaf rust, ontspanning en energie. Het gekke is, of eigenlijk is dat niet zo gek, door de rust en ontspanning ontstond ruimte in mijn hoofd. Vooral dat laatste, de ruimte in mijn hoofd, ervaar ik als heel fijn. In het bos komen en gaan de gedachten. Daar vind ik eigenlijk altijd wel een oplossing en/of compassie voor hetgeen mij bezig houdt.

Voordelen van bosbaden

Ken je dat effect dat je buiten in de natuur meer rust ervaart? De Japanners weten dit al veel langer en zij noemen dit Shinrin-Yoku, voor ons ‘kaaskoppies’ heet het bosbaden. De voordelen van bosbaden zijn:

  • het vermindert stress
  • het geeft meer rust
  • het geheugen verbetert
  • de concentratie verhoogt
  • men ervaart meer energie.

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar dit fenomeen. Een ding is duidelijk, het heeft een positief effect op de gezondheid. Zo wordt het in Japan toegepast om in balans te komen of te blijven.

Hoe je energie opdoet in het bos

Hoe doe je dat dan, energie opdoen in het bos? Neem af en toe de tijd om in je eentje door het bos te lopen. Probeer met aandacht te zijn in het bos. Neem geen afleiding mee en ga zonder doel. Beschouw het als een soort van meditatief/mindful zijn. Loop door het bos en laat alles komen en gaan, zoals je ook langs alles wandelt. Zie de bladeren en het groen, ruik de lucht oh jak…dat was een hondendrol. Het volgende moment ruik je heerlijke boslucht.

 

De traditionele Japanse wijze van anderhalf uur wandelen in het bos en maximaal twee kilometer afleggen hoeft niet. Het gaat erom dat je met aandacht in het bos bent. Dwalen je gedachten af, laat ze rustig afdwalen. Sta af en toe stil en zet je zintuigen in: luister, voel, proef, ruik en kijk.

wandelen in het bos geeft meer energie en rust

Wanneer?

Op het moment dat je merkt dat je aan het duwen bent op iets, of als je steeds vaker jezelf het woord ‘moet’ hoort gebruiken. Zo was ik laatst een hele tijd aan het worstelen met mezelf en wat was dat vermoeiend. Ik kwam er niet helemaal uit. Tot ik eindelijk weer een keer ging wandelen, alleen in het bos. Ik had een soort van doel gesteld: dingen uitwerken. Wat natuurlijk niet werkte, want het werkelijke doel was innerlijke rust en ruimte ervaren. Dus onderweg heb ik dat doel losgelaten en mijn aandacht op het buiten wandelen gericht.

 

Tijdens de wandeling kwamen en gingen er allerlei gedachten door mij heen. Geloof mij dat waren er mega veel, ik ben geen monnik hè. Door ze te laten gaan en met aandacht bij de wandeling te zijn, kon ik opladen. Aan het eind van de wandeling voelde ik een innerlijke rust, energie en een wil om weer dingen te gaan doen. Ik voelde weer inspiratie en zin. Ik voelde me weer opgeladen!


Laat het bos jou opladen


Neem eens de tijd om alleen door de natuur te lopen op een plek met veel bomen. Kies bewust voor even alleen wandelen zonder afleiding. Wanneer neem jij, net als ik of die vriend van mij, de tijd om te ‘bosbaden’? Ga even wandelen in het bos om daar rust en energie te vinden.

 

Laat het bos jou opladen en als je er hulp bij wilt, mag je altijd bellen dan gaan we samen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.