Neem jij je tijd?

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 12:47

Neem jij de tijd om even te stoppen, adem te halen en te kiezen hoe je wilt reageren? Nou ik lang niet altijd. Ik bewonder de mensen die dat wel kunnen. Voor mij is het een dagelijkse oefening. Hoe beter ik in mijn vel zit, hoe beter ik mijn tijd neem. Ik bedoel dan dat ik vooral kies hoe ik wil reageren en dat ik niet reageer zoals ik dat misschien zou doen als ik me in een hoek gedreven voel.

 

Zo zei ik laatst tegen mijn vriend: ik pak even thee anders bijt ik je hoofd af en dat wil ik niet. Meestal kijkt degene tegenover mij licht geschrokken en lacht. Want die persoon wil ook niet dat ik zijn hoofd afbijt. Soms is dat de manier voor mij om te zeggen: Ho Lot, stop, haal even adem, er gebeurt iets dat je niet fijn vindt en hoe wil je daar mee omgaan?

Neem jij je tijd voordat je reageert. Kies hoe en vanuit welke energie je wilt reageren

Ik weet niet hoe het voor jou is, wellicht hetzelfde als voor mij? Ik wil graag kiezen hoe ik reageer en niet als het moeilijk wordt of ik pijn ervaar van mij af gaan bijten of wat dan ook. Daar schiet ik namelijk niets mee op. Het is zelfs zo dat het mij verder van mijn doel brengt, want het is namelijk niet hoe ik wil zijn en wil reageren.

 

Daar, in het hoe wil ik zijn, daar ligt de kern voor mij. Die helpt mij om te zeggen tegen mezelf: neem je tijd, wacht, adem, lach. Ik wil dan even de tijd nemen om te kijken wat er bij mij gebeurt en wat ik nodig heb. Maar het begint bij: hé er gebeurt iets dat ik niet fijn vindt. Dan wil ik de tijd nemen om te kiezen hoe ik wil reageren en vanuit welke energie ik wil reageren.

 

Soms denk ik dan aan dit filmpje van Marshall Rosenberg. Daarin vertelt hij: “That message, take your time, is one that I try to remind myself of daily. Take my time to come from an energy I choose to come from, rather than the one I’m programmed to come from.” Ik vond dit zo inspirerend en erg herkenbaar. Het helpt mij in mijn dagelijkse oefening van neem je tijd.

 

Take your time, neem je tijd, neem je tijd om even stil te staan bij wat er gebeurt en te komen vanuit een energie die jij wilt. Voor mij is dat eentje met compassie voor de ander én voor mijzelf. Dus neem ik mijn tijd. Of ik dan nog steeds een hoofd af wil bijten, ach eigenlijk niet. Ik zet liever mijn tanden in een koekje😉, dus ik oefen in het nemen van mijn tijd. En jij?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.