Spiegeltje, spiegeltje aan de boulderwand

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 12:41

Het wilde even niet...

We waren een uurtje aan het boulderen[1], toen een vriendin bij ons kwam staan. Ze was aan het zuchten en steunen en voelde zich enorm gefrustreerd. Het wilde vandaag niet met boulderen. Boulders die ze normaal wel kan toppen[2], lukten vandaag niet. Wij daarentegen, zaten in een heerlijke flow van toppen en nodigde haar uit om erop mee te ‘surfen’.

Frustratie meegenomen?

Met zijn drieën gingen we verder. Alle drie boulderen we op een andere niveau. Voor het samen boulderen maakt dat geen verschil. En voor gefrustreerd voelen ook niet! Zij vertelde tussendoor dat ze zich ook gefrustreerd had gevoeld op het werk. Dit herkende ik wel, want die dag had ik me ook gefrustreerd gevoeld op het werk. Alleen de uitwerking was anders.

Boulderwand als spiegel

Dat herken je vast wel. Dat je soms onbewust een gevoel van eerder die dag meeneemt. Aan de boulderwand wordt dan ineens duidelijk hoe je gemoedstoestand is. Hij vormt dan een spiegel voor ons, op dat moment. Bij ons drieën zei de boulderwand bijvoorbeeld: ontspannen, gefrustreerd en gefocust.

Boulderwand als spiegel voor je gemoedstoestand

Spiegeltje, spiegeltje aan de boulderwand, wat is er nu met mij aan de hand?


Wat doe jij met het antwoord van de spiegel als je iets anders wilt?

In het aloude bekende sprookje gaat de boze koningin het gevecht aan om de boodschap uit te bannen. Wij weten dat het haar niet lukte.

 

Wat doe je dan wel? Dan is de eerste vraag al: Kan je horen wat de spiegel je vertelt?

 

De tweede vraag is of je er wat mee wilt doen? Want als de spiegel je alleen leuke dingen vertelt, omdat je in een flow zit, dan wil je dat niet veranderen en er juist van genieten. Denk maar aan die taartjes!

3 tips om een gemoedstoestand te veranderen

Als de spiegel iets vertelt dat je graag wilt veranderen, dan heb ik hier drie tips voor je hoe je dat kan doen.

  1. Neem even je tijd en voel bij jezelf wat er speelt.
  2. Haal een paar keer diep adem. Voel hoe de adem in en uit je lichaam stroomt. Voel hoe je buik rijst en daalt.
  3. Kijk welke aanpassing jij kan doen om te ontspannen. Bij voorkeur iets waarbij je zowel geestelijk als fysiek iets anders doet.

Geen boulderaar?

Geen enkel probleem als jij geen boulderaar bent. Dit kan je op elke situatie toepassen. Of je nu in de bergen loopt, aan het rennen bent, achter je bureau zit of in een vergadering. Ga even na wat er bij je aan de hand is. Neem je tijd. Wees niet als de boze koningin in het sprookje.


[1] Boulderen is klimmen van korte routes, ook wel boulders genoemd. Dit gebeurt tot een hoogte van 4,5 meter. Boulderen doe je zonder touwen of klimgordel en wel boven een dikke valmat.

[2] Toppen is het in één keer uitklimmen van een boulder van begingreep tot en met eindgreep.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.